در مطالعات پیچیده روانشناسی انسان، یک یافته و رفتار از انسان مشاهده شده است که تقریبا آن را می‌توان به تمام بشریت تعمیم داد. آن یافته این است که رفاه ما کاملاً بر ارتباط با دیگران متکی است. وقتی احساس تعلق خاطر می‌کنیم، معنا، رضایت از زندگی، سلامت جسمانی و ثبات روانی را تجربه می‌کنیم. هنگامی که احساس می‌کنیم از چیزی محروم هستیم و منع می‌شویم، درد جسمانی و انواع و اقسام بیماری‌ها و مشکلات روحی روانی را تجربه خواهیم کرد.

این رفتار در مورد محل کار نیز صدق می‌کند؛ زمانی که شرکت‌ها فرهنگ سازمانی بسازند که کارکنان به آن تعلق داشته باشند، می‌توانند مطمئن باشند که تمام افراد از بهترین شرایط روحی و روانی قرار برخوردارند و رضایت شغلی در میان آنها نیز موج می‌زند. اما در صورت نبود تعلق سازمانی میان کارکنان، بسیاری از سازمان‌ها با این چالش مواجه می‌شوند که چگونه می‌توانند فرهنگی را به وجود آورند که همه حس کنند به آن تعلق دارند.

خوشبختانه روش‌های مختلفی برای تقویت تعلق در محل کار وجود دارد که در ادامه آنها را بیان خواهیم کرد.

۱. ساخت تیم‌های متحد در سازمان

یک راه حل عالی برای افزایش تعلق کارمندان به سازمان این است که تیم‌ها را طوری بچینید که اتحاد میان آنها حرف اول را بزند. تیم‌ها می‌توانند از میان افرادی انتخاب شوند که یکدیگری را به خوبی می‌شناسند و درک درستی از یکدیگر دارند. در این حالت دیگر حس عدم تعلق به کار و سازمان در میان اعضای تیم شکل نمی‌گیرد و کسی برای خارج شدن از سازمان تلاش نخواهد کرد؛ همچنین، بهره‌وری نیز در میان اعضا بسیار افزایش پیدا می‌کند.

این کار می‌تواند باعث به وجود آمدن حس اعتماد و حمایت میان اعضا شود و همین موضوع کافی است تا عملکرد و رفتارهای اجتماعی افراد را به سطح عادی برگرداند. این یکی از امیدوارکننده‌ترین، هیجان انگیزترین روش‌ها در بالا بردن میزان تعلق خاطر در سازمان است.

۲. کارکنان را به خاطر تلاش‌ها و دستاوردهای منحصر به فرد خود به خاطر بسپارید

شناخته شدن به دلیل موفقیت در محل کار، بزرگترین عامل در به وجود آمدن احساس تعلق در سازمان است. این عامل بیشتر برای کارکنان نسل جدید اهمیت دارد و بیشتر به توجه از سمت سازمان و کارفرما نیاز دارند. شاید شوخی‌ها و جک‌های بسیاری در مورد نسل هزاره ساخته شده باشد، اما بسیاری از مطالعات نشان می‌دهند که این نسل با توجه به عملکرد منحصر به فردی که دارند، توقع دارند که دستاوردها و کارهای آنها دیده شود و توجه قابل قبولی به تلاش‌های آنها شود.

حرکات ساده و کوچک یک روش مؤثر و مقرون به صرفه برای ایجاد احساس ارزشمندی در کارکنان است. اجازه دادن به آنها برای اعلام کارهای بزرگ خود و موفقیت‌های تیمی، گرامیداشت حضور یکساله کارمندان در سازمان و دادن جایزه به مناسبت‌های مختلف مانند انتخاب کارمند ماه، در میان این حرکات ساده قرار می‌گیرند.

برای مثال استفاده از سامانه تیمیم می تواند فضای جذابی را برای ایجاد همدلی و قدردانی میان کارکنان بوجود بیاورد.

اما می‌توان اعلام کرد که تقریبا تمام کارکنان نه تنها برای حضور، بلکه برای ارائه چیزی منحصر به فرد به سازمان شناخته شوند. برای انجام این کار، به آنها نشان دهید که چگونه کمک‌های فردی آنها برای شرکت ارزش دارد و در واقع نمی‌توان کسی را جایگزین آنها کرد. مدیران و رهبران تیم‌ها و شرکت‌ها همیشه باید به صورت مستقیم حرف خود را به کارمندان بیان کنند، کارکنان را به چالش بکشند و بر مهارت‌های منحصر به فرد آنها تأکید کنند.

۳. از کارکنان بخواهید تا در جلسات شرکت داشته باشند و از حضور آنها تشکر کنید

بسیاری از کارکنان زمانی احساس تعلق می‌کنند که از آنها بخواهند تا در کارها و جلسات مشارکت داشته باشند و قدر این حضور را بدانند. این حتی می‌تواند منجر به شنیده شدن کارمندان، ارزش گذاشتن آنها، تشویق کردن به مشارکت بیشتر در بحث‌ها شود و هدف آن کمتر به عملکرد شغلی کارکنان ربط دارد.

کارفرمایان باید بدانند که احساس ارزشمندی در محل کار فقط افزایش حقوق یا ارتقاء شغلی نیست. احساس ارزشمندی بیشتر به نحوه رفتار مدیران با زیردستان ارتباط دارد، از اعتماد به تصمیمات آنها گرفته تا گوش دادن به آنها در جلسات.

یک راه دیگر برای نشان دادن احترام و ارزش در کارمندان این است که به آنها گوش دهید و این می‌تواند در جلسات گروهی و رودررو اتفاق بیفتد. توجه داشته باشید که بسته به شخصیت هر فرد در شرکت، باید با او صحبت کنید و به حرف‌های او گوش دهید. اعضای تیم آرام‌تر و درونگرا، گفتگوهای شخصی را ترجیح می‌دهند، در حالی که کارمندان صریح‌تر و برونگرا فضایی برای ارائه نظرات و صحبت‌های خود می‌خواهند و مکان و زمان آن خیلی برای آنها مهم نیست.

۴. راستگویی را تمرین کنید و به کارکنان فرصت دهید تا نظرات خود را صادقانه بیان کنند

احساس آزادی در بیان نظرات در محل کار، یکی دیگر از اجزای اصلی به وجود آوردن احساس تعلق است. اگرچه این مورد هم شبیه به مورد قبل است؛ اما این که بتوانید افکار و نظرات خود را در محل کار بیان کنید، بیشتر به ایجاد محیط باز و صادقانه ربط دارد که در آن کارکنان از به چالش کشیدن وضعیت موجود نمی‌ترسند. کارکنانی که می‌دانند این اجازه را دارند تا بتوانند نظر خود را بدون هیچ ترسی بیان کنند، انگیزه بیشتری برای مشارکت در ارائه ایده‌های منحصر به فرد دارند.

گاهی اوقات صادق بودن را خود کارکنان باید به صورت خودآموز یاد بگیرند؛ به عنوان مثال، در مصاحبه‌ها یا بررسی عملکردها است که این صادق بودن بیشتر خود را نشان می‌دهد. اما با این حال، این مدیران هستند که باید این فرهنگ را در شرکت جا بیندازند و در واقع پرچم‌دار صداقت در سازمان باشند.

 

برچسب‌ها: تعلق در محل کار , تعلق سازمانی , اعتماد تیمی



همین حالا استفاده از تیمیم را شروع کنید!

برای پیاده سازی تیمیم در شرکت یا تیم خود با ما تماس بگیرید.

تماس بگیرید